Skip to content

Bommelerwaard

Het mooiste eiland tussen de rivieren

Camping 't Meulenhuis

Camping ’t Meulenhuis
John Oomen en kinderen
Sophie, Juul en Joris


Molenstraat 24
5314 BZ Bruchem
Tel. 0418 642255
E-mail. info@meulenhuis.nl

De omgeving

B O M M E L E R W A A R D 

Dijken, uiterwaarden, rivieren, rust en ruimte, zijn de grote trekpleisters van de Bommelerwaard. 

Als deel van het rivierengebied zijn wij “het mooiste eiland tussen de rivieren”.

Het gebied ligt precies in het hart van Nederland. Aan de drukbevaren rivier de Waal en de belangrijke snelweg A2. Vanuit Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Eindhoven bent u met een uur in Zaltbommel.

De Bommelerwaard vormt samen met de Betuwe ten noorden en het Land van Maas en Waal ten oosten het RIVIERENLAND. Verder ligt de Meierij ten zuiden en het Land van Heusden en Altena ten westen van de Bommelerwaard.

Zaltbommel is een kleine vestingstad met een grote geschiedenis. Van de rijke historie getuigen nog de fraaie Sint Maartenskerk, de vele oude geveltjes, het middeleeuwse stratenplan en de lommerrijke wallen die de stad omgeven. Op veel Bommelse dakranden en goten huizen merkwaardige schepsels. Een speciale stadswandeling leidt langs deze ‘gootspoken’. Kuierend langs de haven en de Waalkade-promenade, of genietend op terras of bankje, kun je de Waal met alle vrachtschepen beleven.

 

 

Op het gebied van kunst en cultuur heeft Zaltbommel ook veel te bieden, o.a. carillon-bespelingen van het klokkenspel in de toren van de Gasthuiskapel, orgelconcerten en uitvoering van de Matthaüs Passion in de Sint Maartenskerk en de jaarlijkse Bommelse Kunst Route, twee weekenden in juni. Verder zijn er regelmatig interessante exposities in de vele galeries in en buiten de stad, waarbij de Kunst, Kiezel en Klei route door de hele Bommelerwaard, twee weekenden eind augustus / begin september zeker niet vergeten mag worden.

 

 

In het oosten van de Bommelerwaard ligt een strategisch groenproject, wat bestaat uit voornamelijk uiterwaarden en is om en nabij 4400 hectare groot, langs de Maas tussen Ooijen en Hedel en langs de Waal tussen Tiel en Zaltbommel met centraal ‘Fort Sint Andries’ waar de rivieren samenkomen. Bij Fort Sint Andries is een bezoekerscentrum ‘De Grote Rivieren’ingericht. Van hieruit zijn wandel- en struintochten, avontuurlijke fietstochten, verrassende evenementen, kunst en cultuur te beleven. In 2006 zijn restauratiewerkzaamheden rond het Fort Sint Andries gestart. Inmiddels is een deel gerestaureerd en via een prachtige houten brug en uitkijktoren te bekijken.

De uiterwaarden zijn er niet alleen voor de natuur. Recreanten komen het gebied volop bezoeken, in elk jaargetijde. Wandelaars kunnen vrij in het gebied rondlopen en ook voor vissers zijn enkele vislokaties aangebracht. Bij warm weer kan er in de Waal gezwommen worden. De Ruige Routeis een schitterende (meerdaagse) wandeltocht door het uiterwaardengebied langs de Waal, van Millingen (bij Nijmegen) tot aan slot Loevestein (bij Poederoijen). 

Het is het prachtig fietsen over de dijken langs de uiterwaarden van beide rivieren. De magnifieke vergezichten over de rivieren Waal en Maas zijn onvergetelijk. Fietsroutes zoals ‘Sterke Dijken’ en ‘Grote Rivierenroute’ en vele andere geven een prachtig beeld van dit unieke stukje van Nederland.

Belangrijke kastelen die bezocht kunnen worden zijn kasteel Ammersoyen, een trotse waterburcht in Ammerzoden en Slot Loevestein bij Brakel waar Maas en Waal wederom weer samen komen. Vandaar ons mooiste ‘eiland’.

Een bezoek aan Slot Loevestein, in het uiterwaardengebied de Gandel- en Benedenwaard in het westen van de Bommelerwaard, is een tocht terug in de tijd en zeer de moeite waard. Slot Loevestein vormt samen met de vestingen Gorinchem, Woudrichem en Fort Vuren de Vesting3hoek. De vestingen zijn verbonden door fiets-/voetveren. De vesting3hoek is ook een onderdeel van werelderfgoed de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, een bijzondere verdedigingslijn die loopt van Muiden (IJsselmeer) tot Werkendam (Biesbosch).

Nederhemert-Noord en Zuid zijn gescheiden door de ‘Dode Maasarm’ en zijn weer verbonden door een uniek veerpontje. www.hetveernederhemert.nl 

Lange afstandfiets- en wandelroutes doorkruisen de Bommelerwaard via deze oversteek.Nederhemert-Zuid heeft een unieke 92-jarige speeltuin met terras tussen oude kastanjebomen. Groot en klein in de Bommelerwaard en omliggende streken kent deze lokatie ‘van vroeger’.

In het midden van de Bommelerwaard ligt natuurgebied ‘De Capreton’, waar kan worden gevist in de weteringen en putten en waar wandel- en paardrijpaden zijn aangelegd.

Diverse agrarische bedrijven presenteren zich met agrotoerisme middels arrangementen, open dagen, verkoop van eigen produkten en combinaties hiervan. Voorbeelden zijn een ijsmakerij, boerengolf, maisdoolhof, imkerij, klompenmakerij, chrysantenkwekerij en boerderij.

Voor iedereen die erop uit wil trekken in een bijzonder gebied met een oerhollands landschapmet grazend vee, knotwilgen, molens, lieflijke dorpjes aan dijken en rivieren, biedt het ‘eiland’ Bommelerwaard volop mogelijkheden. 

Fietsen, wandelen, varen, vissen, skeeleren, luieren en genieten…. het kan allemaal !!!

 

KOM… EN U WORDT VERRAST DOOR DIT UNIEKE STUKJE NEDERLAND.

John Oomen en kinderen Sophie, Juul en Joris heten u van harte welkom op Plattelands Camping ’t Meulenhuis

De Camping ligt centraal in de Bommelerwaard, 4 kilometer van vestingstadje Zaltbommel

Kom… en laat u verassen door dit uniek stukje Nederland

RUST – RUIMTE – RIVIEREN – DIJKEN